Ontbramen - Q-Fin | Quality Finishing Machines (2024)

Metalen plaatdelen krijgen tijdens de productie vrijwel altijd scherpe kanten en bramen.

Waarom wil men deze producten ontbramen (ook wel ‘afbramen’ genoemd)?

  • Bramen zijn scherp en kunnen voor verwondingen zorgen;
  • Producten met bramen zijn niet handvriendelijk en zorgen voor vertraging in de verwerking;
  • Bramen maken het product vaak niet mooi om te zien;
  • Producten worden in sommige gevallen afgekeurd vanwege de bramen;
  • Producten hebben bij het monteren niet meer de juiste passing vanwege de bramen.

Ontbramen - Q-Fin | Quality Finishing Machines (1)

Wat is ontbramen?

Ontbramen is een essentieel proces in de metaalbewerking waarbij scherpe randen en bramen die zijn ontstaan na het snijden, frezen of slijpen van metaal, worden verwijderd. Deze bramen kunnen namelijk zorgen voor onnauwkeurigheden in het eindproduct en kunnen ook gevaarlijk zijn voor de gebruiker. Met behulp van de gespecialiseerde ontbraammachines van Q-Fin wordt dit overtollige materiaal op efficiënte wijze verwijderd, wat resulteert in een glad afgewerkt oppervlak. Binnen ons assortiment vind je diverse machines, elk met een specifiek doeleinde. Zo zijn er grotere machines die geschikt zijn voor plaatmateriaal, maar ook compacte varianten voor fijnere werkstukken. Onze machines zijn geschikt voor het bewerken van verschillende metaalsoorten, waaronder aluminium, staal en rvs. Door te investeren in een efficiënt en perfect ontbraamproces zorg je niet alleen voor een verhoogde kwaliteit, maar ook voor de duurzaamheid van je product.

Kortom, ontbramen is vaak noodzakelijk. Men kan kleine aantallen producten nog met de hand ontbramen maar dit is een tijdrovend proces. Bij kleine tot middelgrote series kan men een semi-automatische machine aanschaffen. Hiervoor adviseren wij de Q-Fin TopGrinder. Heb je regelmatig te maken met middelgrote tot grote series metaaldelen die ontbraamd moeten worden? Dan is volledig automatisch ontbramen een betere keus en kun je met de afschaf van bijvoorbeeld de Q-Fin Fierde-serie, veel tijd en geld besparen.

Hoewel bramen op ieder metalen product ontstaan, zijn het vaak juist kleine werkstukken van metaal die men moet ontbramen. Dit komt omdat kleine werkstukken heter worden in bijvoorbeeld de lasersnijmachine. Precies voor het ontbramen van deze delen van metaal was er vóór de komst van de Fierde machines van Q-Fin niet echt een oplossing.

Bekijk onze machines

F800

Bijzonder snel ontbramen, slijpen en/of afronden met deze finishmachine geschikt voor plaatdelen tot 800 mm breed.

Bekijk

Transportband

Batchgewijs werken met een aangedreven invoer- en/of uitvoertafel.

Bekijk

F1200

Voor ontbramen, afronden en finishen van plaatdelen tot 1200 mm breed. Alles-in-één compacte, razendsnelle machine.

Bekijk

TopGrinder

De beste handbediende machine inzetbaar voor het slijpen, ontbramen, afronden en finishen van metalen delen.

Bekijk

TopEdge

Snel een perfecte radius of schuine laskant frezen.

Bekijk

SkipJoint

Geschikt voor het eenvoudig, veilig en snel verwijderen van micro-joints.

Bekijk

ProGrinder

De budgetvriendelijke mobiele tafelslijpmachine inzetbaar voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen.

Bekijk

Robot Cell

Robotcel voor het automatisch beladen en/of afladen van plaatdelen in combinatie met een F1200 of SER1200.

Bekijk

SER1200

Voor het ontbramen, afronden met R2+, richtingloos en lijn finishen van plaatdelen tot 1200 mm breed.

Bekijk

Bekijk alle oplossingen

RVS, staal & aluminium ontbramen

De Q-Fin F200 en F200 XL zijn de ideale oplossing voor het ontbramen van zeer kleine tot kleine plaatdelen in RVS, staal of aluminium. Dit door de combinatie van een slijpband voor het ontbramen en één of twee borstels voor het afronden van de kanten, ook wel kanten breken of radius aanbrengen genoemd. Bij Non-ferro producten wordt daarbij vaak voor een krachtig vacuüm-systeem gekozen. Doordat de werkstukken op een veilige manier vast liggen kan er meer kracht op de werkstukken gezet worden en daarom verloopt het ontbramen van metaal perfect en is de afronding ook vele malen beter. Q-Fin biedt dus de perfecte oplossing als het op ontbramen van kleine werkstukken aankomt.

Ontbramen - Q-Fin | Quality Finishing Machines (11)

De voordelen van machinaal ontbramen

Machinaal ontbramen biedt een reeks aanzienlijke voordelen voor industriële processen en eindproducten. Ten eerste garandeert deze methode een consistente en uniforme afwerking, wat handmatig ontbramen vaak niet kan bereiken. Dit leidt tot producten van hogere kwaliteit en een reductie van afgekeurde of herwerkte onderdelen. Met onze diverse machines kan zowel groot plaatmateriaal als kleinere werkstukken efficiënt behandeld en ontbraamd worden. Daarbij zijn ze ontworpen om te werken met een breed scala aan metalen, waaronder aluminium, staal en rvs. Met andere woorden: Q-Fin heeft voor vrijwel ieder project een passende machine. Het machinaal ontbramen minimaliseert ook het risico op verwondingen, omdat er geen scherpe randen zijn waaraan degene die met het product werkt zich kan kunnen snijden. Kortom, onze geavanceerde ontbraammachines bieden een veiligere, snellere en kwalitatieve oplossing voor metaalbewerking.

Q-Fin
A Competitive
Edge

Bij Q-Fin doen we graag dingen anders. Waarom? Omdat je nooit de grootste zult worden als je alleen naar anderen kijkt. Voor ons is de beste worden geen doel op zich. Maar het concurrentievoordeel dat je behaalt door met onze machines te werken, is dat wel.

We helpen organisaties die een blijvende indruk willen maken. Degenen die geloven dat eenvoudige productieprocessen geen obstakels zijn, maar kansen om zich te onderscheiden van de rest. Net zoals wij er ook naar streven om op te vallen.

Over Q-Fin

Ontbramen - Q-Fin | Quality Finishing Machines (12)

Ontbramen - Q-Fin | Quality Finishing Machines (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6274

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.