Aan de keukentafel met Simone en Gertjan van de Contentstore: ‘In het begin wilde ik alles anders doen’ (2024)

');googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-'+regionTagId +'-1'); });

Aan de keukentafel met Simone en Gertjan van de Contentstore: ‘In het begin wilde ik alles anders doen’ (1)

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Simone Otte en Gertjan de Waal van de Contentstore de Addstore.

');googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-'+regionTagId +'-4'); });}

Jullie zijn zakenpartners, wat heeft jullie samengebracht?
Simone: “Het codewoord is chemie. Toen ik Gertjan lang geleden leerde kennen voelde ik een bepaalde chemie. We hebben eerst samengewerkt en kennen elkaar na meer dan 20 jaar door en door.

Hoe is Addstore ontstaan?
Gertjan: “We werkten beiden lang in Rotterdam bij een reclamebureau. Dat was een groot bedrijf en we vroegen ons af of dit de toekomst was. Het was crisis, bedrijven wilden niet meer dat er zes of zeven mensen van het reclamebureau langs kwamen, want dan moesten ze die ook betalen. Simone en ik hadden daar gesprekken over en op een gegeven moment zijn we er samen uitgestapt. Met ons bedrijf helpen we bedrijven en organisaties met het werven van personeel. Dat doen we al elf jaar.”

Van Rotterdam naar Zevenbergen, was dat een grote stap?
Simone: “Omdat we allebei heel lang in het Rotterdamse hebben gezeten dachten we ook: we gaan het anders doen. Om te voorkomen dat je in elkaars regio werkt.”
Gertjan: “Vroeger vonden klanten het leuk om naar het reclamebureau te gaan, ze zagen dat echt als een dagje uit. Niemand doet dat nog. De noodzaak om in de grote stad te zitten is er niet meer. En als je opnieuw begint dan kun je alles opnieuw bedenken. In het begin wilde ik alles anders doen, daar zijn we op sommige punten wel op terug gekomen. Ik had het idee dat we geen pand nodig hadden, maar het is wel handig om een adres te hebben en je hebt ook een uitvalsbasis nodig.”

Hoe hebben jullie de transitie van werknemer naar ondernemer ervaren?
Simone: “Ik denk dat we begonnen met een hele goede basis van samenwerken. We vertrouwen en geloven in elkaar en vullen elkaar aan in expertise. Gertjan is veel meer op de inhoud, ik meer zit meer op commercie en business development. Ons credo “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” (Pipi Langkous) is de drijfveer in alles wat we doen. En ja, daar horen onzekerheden bij.Maar tegelijkertijd ook uitdagingen en die gaan we graag aan.

Gertjan: “Er zijn ook een paar klanten met ons meegegaan. Dat was de basis. In die zin zijn we ook open geweest toen we wegingen bij onze werkgever. We hebben gezegd: we zijn in contact met klanten, die willen met ons mee. Want uiteindelijk bepalen de klanten. Reclame is een peoples business, het gaat om de mensen minder belangrijk is het welk bedrijf er achter zit.

Chemie werkt voor iedereen anders, hoe is dat bij jullie?
Gertjan: “Bepaalde chemie neem je ook mee uit je werkverleden. Je hebt aan een half woord genoeg, dat is fijn werken. En of je aan mij iets vraagt of aan Simone: Je krijgt ongeveer hetzelfde antwoord. We hebben hetzelfde doel voor ogen, ook dat is chemie. Dat voelen klanten ook, ze voelen dat we serieus en oprecht geïnteresseerd zijn.”

Simone: “Ik heb wel een voorbeeld, als werkende vrouw was ik zwanger. Toen hadden we zoiets van, hoe gaan we dat doen? We waren toen net begonnen met een maandelijkse nieuwsbrief, daarover wilde Gertjan bellen. Ik zei in eerste instantie: Mijn weeën zijn net begonnen. Maar omdat we elkaar willen helpen hielp ik hem tussen de weeën door.”

Jij gaat richting de 60 Gertjan, Simone moet nog langer werken. Praten jullie het daarover?
Simone:”We hebben altijd gezegd dat we dit blijven doen zolang het leuk is. Maar ik denk er wel over na, hoe ik verder wil als Gertjan met pensioen is. Gelukkig duurt dat nog even.”

Gertjan: “We zijn er niet heel erg mee bezig maar er komt wel een moment dat dingen waar ik nu meer verantwoordelijkheid voor draag naar Simone gaan. Daar moet je langzaam wel naartoe werken. Ik zeg altijd: Kijk mee, doe mee.”

Simone: “Je gaat ook prima mee met de ideeën die wat jonger van geest zijn.”

Kun je een voorbeeld geven?
Simone: “Zo zijn we vorig jaar met ons zusterberdrijf The Contentstore begonnen. We kregen steeds vragen van bedrijven die vooral behoefte hebben aan een set foto’s of een video. En als er vraag naar is dan moet je dat gewoon doen.”

Gertjan: “Als er klanten komen die niet het hele verhaal willen, dan probeerden we ze eerst te overtuigen. Maar Simone zei: Als er vraag naar is dan moeten we gewoon een tweede bedrijf opzetten. We gaan u niet lastig vallen met een ‘moeilijk verhaal’ maar u kunt bij ons wel foto’s en video’s laten maken voor social media.”

Als je nu kijkt naar de arbeidsmarkt, hoe gaat het bij jullie opdrachtgevers?
Gertjan: “Je kunt wel roepen dat je mensen nodig hebt maar het is geen blik dat je open trekt. Zorg dat je een goede werkgever bent, zorg voor je mensen. Investeer in opleidingen en vraag je af wat het vraagstuk is. Ik kan wel voor veel geld nieuwe mensen zoeken maar als die aan de achterkant weer weglopen dan schiet dat ook niet op.”

Worden jullie ook afgerekend op resultaten bij klanten?
Simone: “We willen ook afgerekend worden, we stellen hoge eisen aan onszelf en ons team. Als je ergens voor betaalt dan moet er ook kwaliteit geleverd worden. Marketing is ongrijpbaar soms, maar online is er heel veel meetbaar.
Gertjan: “Als een bedrijf toestemming geeft zien we ook hoeveel mensen er solliciteren. Maar ze nodigen zelf mensen uit voor een gesprek, want dat kan het bedrijf veel beter dan wij.”

Even naar jullie ondernemersreis, zijn er dingen die essentieel waren voor de groei van het bedrijf?
Simone: “Aanbrengen van focus heeft heel erg geholpen, om je niet te laten verleiden tot het doen van andere dingen. Maar ook de Contentstore is een belangrijke stap geweest. We zitten hier in de regio, hoe kunnen we bedrijven ontzorgen? Foto’s en video’s maken is één, maar wat doe je er daarna mee? Het wegzetten van content op de juiste plek is ook een expertise die je moet snappen.

Gertjan: Wat ook belangrijk is, is dat we twee, drie keer per jaar niet hier zitten. Dat noem ik weleens ‘shared vision’, daarvoor schrijf ik dingen op een lijstje en eens in de zoveel tijd bespreken we die dingen. Even uit de dagelijkse hectiek, ik zie het ook als een soort ontwikkelingsgesprekken.”

Noem eens een voorbeeld?
Simone: We geven elkaar een ambitie of een doel mee voor het volgende jaar. Ik heb weleens gezegd: ga wat meer naar netwerkbijeenkomsten. Inmiddels doet Gertjan dat wel.”

Gertjan: “Ik ben een eigenwijze strateeg en dan heb ik de nijging om op een eiland te gaan zitten. Simone gaf aan soms eigen ideeën te hebben, dingen anders op te willen schrijven. Ik vond dat toen vervelend, maar het stuk wordt er wel rijker van.”

Simone: “Zonder wrijving geen glans.”

Dan de laatste vraag: Met wie zouden jullie aan de keukentafel willen zitten?
Gertjan: “Barack Obama, dat is een geweldige man, een goede spreker en een mooi mens.
Simone: “Ik kies voor een vrouw, voor onze koningin. Ik zou graag met haar een gesprek willen voeren, over alle kennis die ze heeft en alle goede doelen die ze steunt. Ze werkt zo hard.”

Naam:Gertjan de Waal (57)
Bedrijf: The Addstore en The Contentstore
Privé:Getrouwd, drie kinderen Emma (23) Roos (21) Mark (16) en een kleindochter
Woonplaats: Langeweg
Hobby’s: Ik ben graag buiten, daarom woon ik ook op een boerderij. We hebben paarden en kippen en een hond. Ik ga graag hardlopen of naar de sportschool.

Naam: Simone Otte (45)
Bedrijf: The Addstore en The Contentstore
Privé:Getrouwd en moeder van Lucas (12) en Sophie (8)
Woonplaats: Dordrecht
Hobby’s: Naar de sportschool gaan, boksen en met mooi weer de racefiets pakken om lekker naar buiten te gaan.

Aan de keukentafel met Simone en Gertjan van de Contentstore: ‘In het begin wilde ik alles anders doen’ (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6103

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.